I en verden som stadig roper høyere om likestilling, står vi paradoksalt nok midt i en realitet hvor kvinners verdi synes å reduseres i samfunnet. Ofte måles utseende, kropp og tilgjengelighet. Moderne samfunn har på mange måter frigjort kvinner, men samtidig skapt nye former for objektivisering. Har vi gått fra én form for undertrykkelse til en annen?
En kultur av kommersialisering
Vi lever i en tid der sosiale medier flommer over av bilder som fremmer «det perfekte livet» – ofte personifisert av «den perfekte kvinnen». Reklameindustrien spiller på kvinners usikkerhet, og skjønnhetsidealer selges som løsninger på problemer vi kanskje ikke engang visste vi hadde. Her handler det ikke bare om produkter, men om at kvinners verdi knyttes til hvordan de ser ut og hva de kan tilby visuelt.
Et verdiløst kroppsideal
Hva skjer når en hel generasjon, nei ikke en men flere generasjoner, vokser opp med en oppfatning av at kropp er valuta? Plutselig er det også en del av en «kultur» som skal fange neste generasjoner. Så igjen har vi jenter født inn i en kultur hvor hennes ideer, tanker evner og styrker ikke betyr annet enn hva menn velger å verdsette? Er det kulturarven vi vil gi til neste generasjon? Vi ser en vekst i filtrerte bilder og en konstant jakt etter godkjenning i form av likes og følgere. Det er ikke rart mange føler seg fanget i et uoppnåelig ideal. Når kvinners verdi reduseres til et estetisk spørsmål, overskygger det deres evner, kunnskap og personlige kvaliteter.
Når makt og misbruk møtes
Denne reduksjonen av kvinners verdi til kropp og utseende blir ekstra farlig når den møter misbruk av makt. Den siste tiden har flere avsløringer i USA og andre land vist hvordan høytstående ledere har brukt sine posisjoner til å utnytte kvinner seksuelt. Slike skandaler er ikke bare historier om enkeltpersoner – de er symptomer på en kultur som tillater objektivisering og stilltiende aksept av maktmisbruk.
Når ledere på toppen av samfunnets makthierarki – ofte menn – utnytter kvinner, sender det et tydelig signal: Kvinner blir fortsatt sett på som «tilgjengelige» for dem som har makt. Jeg prøver ikke å si at det er bare menn som gjør dette mot kvinner. Noen kvinner mener de får makt av å være sammen med menn som har makt. Men hvor mye makt er det hvis det avhenger av mannen. Kanskje vi må bli mer bevisst på hvordan «makt» blir skapt.
Kvinners ansvar for neste generasjon
I møte med slike strukturer er det viktig å spørre: Hva kan vi gjøre? Kvinner har etansvar for å utfordre og endre denne kulturen – ikke bare gjennom hvordan vi reagerer på maktmisbruk, men også gjennom hvilke verdier vi lever i våre egne liv. Vi må stå opp mot urettferdighet, støtte hverandre i å kreve rettferdig behandling og velge ledere som faktisk representerer de verdiene vi ønsker for fremtiden.
Hver gang vi snakker ut, deler historier og stiller maktmisbruk til ansvar, setter vi en standard for kommende generasjoner. Vi sier: «Dette er ikke greit – og det skal ikke få fortsette.»
Et sosialt ansvar – og en mulighet
Ansvar kan virke tungt, men det er også en mulighet. Kvinners evne til å forme fremtiden ligger i hvordan vi velger å leve og representere oss selv i dag. Vi må kreve respekt, verdsette mangfold og stå for et ideal som setter menneskelige kvaliteter høyere enn kropp og utseende. Samtidig må vi holde ledere ansvarlige og kreve bedre representasjon – for våre egne skyld, og for de som kommer etter oss.
Det sosiale ansvaret kommer jeg innom indirekte i bloggen om kulturens grep og definisjon av kvinner i bloggen fra tradis
En oppfordring til handling
Så hvordan kan vi begynne? Vi kan starte med å utfordre skjønnhetsidealer, støtte yngre kvinner i å stå imot presset om perfeksjon og heie frem kvinner som representerer noe mer enn det ytre, de som tørr velge andre verdier. Vi må også si tydelig ifra når ledere misbruker sin makt – og kreve endringer i systemer som tillater dette,. Det burde også ha konsekvens i forhold til de økonomiske muligheter forgripere skal kunne få ut av fellesskapets kasse. Overgrep av det fysisk sterke kjønn overfor de som er fysisk svakere skulle gi en økonomisk konsekvens ut over den eventuelle straff som noen få ilagt. Jeg foreslår at de som forgriper seg ikke skal få/ha jobb i det offentlige.
FN-sambandets artikkel om viktigheten av å ha likestilling for å få et sterkt bærekraftig samfunn med demokrati er verd å lese. Link er her
Det handler om å bli bevisst vårt eget ansvar og bruke det til å skape en bedre, mer inkluderende og verdibasert fremtid – ikke bare for oss selv, men for alle som kommer etter oss. Å det er ikke bare jenter som trenger å få et justert syn på kvinner, også gutter trenger gode påvirkere/forbilder som viser at kvinner er og har likeverd i samfunnet.
Hva tenker du?
Vi skaper morgendagen gjennom det vi gjør i dag. Hva slags fremtid ønsker vi å gi videre? Det er en viktig samtale – og den starter med oss.
