Vannbærerens alder er verdibærerens tid

utsikt over vannet i solnedgang

Vannbærerens alder(Vannmannens alder)

Vi er nå inne i det mange kaller vannbærerens tidsalder – en tid som handler om fornyelse, fellesskap og det å bli litt mer bevisste på hva som egentlig betyr noe. Det sies at vi beveger oss bort fra gamle hierarkier og alt det der materialistiske jaget, og mot noe som handler mer om samarbeid og bærekraft.

For meg er bildet av vannbæreren – du vet, den personen som heller vann fra en krukke – mer enn bare et symbol. Vann er ofte symbolet på følelser. Jeg ser symbolet som en påminnelse om at vi er i en tid hvor vi må begynne å tenke nytt i forhold til hva vi er bevisst på. Jeg liker å kalle det verdibærerens alder. For meg handler det om å gå fra bare å bygge rikdom og bruke opp ressursene våre, til å være bevisst de verdier som faktisk betyr noe – for oss selv, for hverandre og for planeten. Være oppmerksom på hva vi har i vår krukke og hvor vi tømmer det ut 🙂 Verdibærerens tidsepoke.

Kvinners rolle som verdibærere

Vi kvinner har alltid vært verdibærere. Gjennom hvordan vi oppdrar barna våre, bygger fellesskap og møter utfordringer, har vi båret verdier videre. Hvem lærer kvinner at det er de som holder verdien for fremtiden? Men vet du hva? Det handler ikke bare om kvinner. Det handler om oss alle – uansett kjønn.

Vi må begynne å tenke på bærekraft som mer enn bare å verne naturen. Det handler om hva vi står for som mennesker. Respekt for oss selv, for andre og for de verdiene vi velger å bringe videre. Og når vi tar utgangspunkt i respekt, skjer det noe fint – omsorg kommer helt naturlig. Omsorg for hverandre, for fellesskapet, for jorda. Jeg kommer tilbake til det med omsorg i et senere innlegg.

Hva om vi tenker annerledes om suksess?

Suksess har lenge handlet om hvor mye vi kan produsere, hvor mye vi kan tjene, og hvor fort vi kan bruke opp ressursene våre. Men hva om vi snur litt på det? Hva om suksess handler om hvor godt vi tar vare på oss selv, hverandre og planeten? Verdibærerens alder handler om å spørre seg selv: Hva er egentlig viktig for meg? Hvordan skal jeg ha påvirket fremtiden? Ha et bevisst forhold til hva og hvem en vil være. Hvilke verdiavtrykk vil du gi etter deg?

Så hvordan kan vi være verdibærere i hverdagen?

Et tjern i skogen
Et tjern i skogen

Det trenger ikke være store, kompliserte ting. Her er noen enkle ting vi kan gjøre:

  • Bygge fellesskap – vise respekt for oss selv og for de rundt oss, uansett hvor vi bor, hvem vi er, eller hva vi tjener.
  • Leve verdiene våre i praksis – det handler ikke bare om å si fine ting, men om å gjøre noe. Vise omtanke i handlingene våre. Når det gjellder ordet omtanke så er det noe jeg kommer tilbake til i et eget innlegg her på bloggen. Det som her menes med omsorg kan være annerledes enn det du tror.
  • Være bevisst på at det jeg i dag gjør har innvirkning på livet til de som kommer generasjoner etter meg.

Avslutning

Vi står ved et veiskille. Vannbærerens alder(vannmannens alder) gir oss en mulighet til å tenke nytt – ikke bare om hva vi gjør, men om hvem vi er. Verdibærerens alder handler om å bygge noe ekte, innenfra. Det handler om å ta vare på og når vi gjør hva er viktig for personen selv. Min verdi ikke en identitesbås- verdi. Ikke samfunnet eller familiens ære i noen form. ikke kontrollere utenfra og inn, men innenfra og ut.

Når vi er bevisst egne verdier følger omsorg og bærekraft helt naturlig som en konsekvens av den vi er. Når det gjelder ordet «omsorg» så er det et ord som ofte er misbrukt. Som om det misbrukes bevisst overfor hva en forventer andre skal gjøre. En forpliktelse som ikke har noe med respekt for andres verdier.

Så la oss starte her og nå. La oss være bevisst på hva vi mener er verdi og la det være det som er rettlederen i hverdagen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen