
Hei jenter og damer, hva om vi gjorde et lite tankeeksperiment….. Uansett alder jente er jenter uansett alder, men vi kaller voksne jenter for dame eller kvinne. Men har du tenkt at språket er det lagt opp til en standard om mennesket er en mann og menn. Ja på en måte er det så. Kanskje ikke bevisst manipulering men jeg inviterer deg til et tankeeksperiment.
Språkets påvirkning
Hva om du kalte alle venner uansett kjønn for venninner. Gutter er også venninner… tenk på det litt, kjenn smaken du får i munnen.
Har du noen gang tenkt over hvordan språket vi bruker former tankene og oppfatningene våre? Og ikke minst hva som ligger i det makthavere som for mange år siden endret kulturen gjennom språket.
Hun en et biprodukt av en hannkjønnsideal. Ja det kan på mange måter oppfattes som kvinner er annenrangs eller hannkjønn er standard kropp og sinn. Så er det oss kvinner da som det er «feil» med fordi vi ikke er lik hankjønnsindividene.
Det er forskjell på hun og hannkjønns-kropper. Til og med reaksjon på smertelindring er ulik. Så alle jenter og damer hva om vi så på hvordan språket påvirker oss. Det er lett å tro at språket det er da bare en tale eller skrivemåte. Men er det egentlig det? Sånn helt ærlig med deg selv? Er det BARE et språk? En talemåte uten konsekvenser?
Tanker har effekt
Kanskje du tenker: “Å nei, ikke enda et blogginnlegg om språk og tanker”. Men vent litt! Dette kan faktisk bli skøy. I dag vil jeg invitere deg med på et tankeeksperiment som kan få deg til å fnise, klø deg i hodet eller kanskje til og med rope “Aha!”.
Tenk bare på den livsholdningen vi hadde i skandinavia ble gjemt i jorden fordi kirken skulle bestemme i flere hundre år. Ja til og med i dag er det kirken som har fått det slik at vi ikke skal bruke motorredskap i kirkens taletid. Eller det er vel kanskje ikke lov å selge alkohol når kirken holder sitt på søndager.
Argumentet i dag er skikk og bruk og en fridag, joda jeg er enig at det er verdi i å ha en fridag, men det betyr ikke at alle skal ha fridag samtidig. Det er mitt syn.
Skrevne ord og tolkning
Å bare for å ha det sagt, jeg er ikke imot ordene som står i bibelen, men jeg er til dels sterkt uenig i tolkningen av det lille jeg har hørt/lest fra kirkens menn. Sånn det var alvoret. På tide med litt mer morsomme greier.
Tankeeksperimentet handler om å bytte ut noen vante ord og uttrykk med nye – bare for å se hva som skjer. Her er utfordringen:
- Kall på “Mor” istedenfor “Gud” Hvis du har en tro eller reflekterer rundt det guddommelige, prøv å bruke “Mor” istedenfor “Gud”. Si “hun” eller “henne” istedenfor “han” eller “ham”. Også jeg, men min tro setter ikke Ham, Han og Herre fremfor det i meg som er min sannhet.
- Bruk “folk”, “kvinnfolk” og “mannfolk” Istedenfor de mer vanlige ordene “mennesker”, “kvinner” og “menn”. Prøv å bruke “folk”, “kvinnfolk” og “mannfolk”. Disse ordene har kanskje en litt mer muntlig dialekt.
Refleksjoner
Det er ikke sånn at dette er ment som en permanent endring i språket, vel det kunne vært bra det, men…. Poenget er å gjøre en liten justering for å se hva som skjer. Jenter og damer, vi trenger å bli mer bevisste på hvordan små språklige våpen gjør oss mindre. Hvordan vi oppfatter oss selv. Kanskje legger du merke til noe nytt om hvordan språket kanskje har lagt noen retninger som vi ikke tenker over i dagliglivet.
Kanskje oppdager du vet at noe er riktig for deg, men de som forholder seg sterkt til såkalt «kultur» har fått deg til å tro at du ikke skal stå opp for den du innerst inne vet du er.
For meg selv har dette eksperimentet gjort meg mer oppmerksom på hvordan språket formet og former (for ja endringer skjer hele livet)hvordan jeg tenker om verden – og meg selv i den.
Din Tur
Jeg utfordrer deg til å prøve dette eksperimentet i en uke eller hele året 2025. Det kan være i samtaler med andre, eller bare i dine egne tanker. Skriv gjerne ned hvordan det føles og hva du legger merke til underveis. Og hvis du har lyst, del opplevelsene dine i kommentarfeltet. Jeg er spent på om noen ender opp med å gi Gud. Eller hva enn du tror på et nytt navn. Hva får deg til å se hvordan språket har et grep om hva er akseptabelt eller ikke.
Hva om historien om den norrønne livssyn/troen var den som ble fremstilt i kirken i dag. Eller hva om det ikke fantes noe hus, bygning som hadde tilknytning til religion. Hvordan ville det påvirket vår identitet og valg i livet?
Å leke med språk er som å leke med tankene – og kanskje, bare kanskje, finner vi noe nytt og verdifullt underveis, helst i oss selv og vår egen oppfantning av verden. Eller i det minste får vi oss en god latter.
Jenter og damer hva om …..
Ja nå jenter og damer hva om… Der det vår tur til å flytte fra «offer» til å bli mer bevisst på hvordan språklige våpen er brukt. Bevisst eller ubevisst, til å redusere oss til en del av et ribb-ben. Ja for det var vel ikke slik vår mor skapte oss 🙂 Ut fra oss kom folkene etter oss 🙂
Bevissthetsskiftet som jeg har skrevet om flere ganger i denne bloggen setter fokus vår jobb å bli bevisst hvem og hva vi er. Link til innlegg. Vi er de som bringer verdier videre. Å for de som har hørt om «woke» i media her er en link til forklaring. Det er å bli mer bevisst enkelt forklart.
Noen av oss har kanskje gått i den samme fella og trodd at Gud var hannkjønn inntil vi stilte spørsmål hvorfor? Hva om den mest vanlige omtale om folk/personer var basert på hunnkjønn. Eller enn om religioner var basert på feminine navn og religionsutøvere i hovedsak baserte sine tolkninger ut fra et feminint tankesett og språklige uttrykk?
Å hvor mange skjellsord er basert på kvinnens oppgave eller kropp?
Tro om ikke det ville gjort en endring i nyhetsbildet vi får presentert i media 🙂
Hva tror du? Send meg gjerne en kommentar. Jeg ønsker å høre din mening jente/dame som leser nå 🙂
