Er det ordkrig eller bare forskjell på hvordan vi uttrykker våre meninger ettersom det politiske miljø ser ut til å bestå i hovedsak av menn. Eller er det forskjell på hva vi tillegger verdi. Hva om det var et politisk parti som hadde likeverdi mellom kjønn som en av sine grunnpilarer.

Det huskes resten av livet hvordan det var å komme hjem til ryddet areal som lå til rette for hyggelig samvær. Der andre kunne stikke innom og ta en kopp kaffe og praten alt. Hvor historier, ideer, tanker og medmenneskelige episoder ble delt. Det ble ertet i vennlig tone med de som hadde andre politiske ståsted, men aksepten var der. Selv om det var dyp uenighet i politisk ståsted så var det likevel respekt for at andre hadde et annet syn. Ja for hvordan skulle kaffe praten gått hvis alle var enige om det politiske. Samtalen ville stilnet. Å det var nok samtalene som gjorde kaffestunden interessant ikke bare det pådekte bord.
Legge til rette for kvinners syn
Jo jeg er klar over at kvinner kan være med i politiske partier, men det jeg ser som viktigere er å få innspill fra kvinner som ikke vil være en del at den daglige politiske spillet. Det er ikke ett parti som jobber for likeverd mellom kvinner og menn som grunnpilar for sin politikk. Å kanskje er det forskjell på hvordan vi samtaler hvordan vi fremfører budskap avhengig av personlighet og kjønn. Det bør politikken ta høyde for.
Det er ikke de politiske partier jeg vil inn i. Likevel er min mening et bidrag i samfunnet, så kan jeg håpe at det når frem til andre som ser at politisk interesse finnes selv om jeg ikke vil være et partis stemme. Å det er nok mange med samme holdning som meg. Det politiske klimaet er forsøplet av kranglevorne høytskrikende med ufin adferd som ikke skaper det «velkommen til diskusjons klima» som så sårt trengs i disse tider.
Vi er i en krigføring av verdier.
Atmosfæren som i dag er for mye preget at menn som mener å eie retten til å dirigere resten av verden. Helt forkastelig. For mye penger, for mye apartheid, for mye av små menn uten oppdragelse som hevder seg på bekostning av andre. Er det en verdi vi vil ha?
Ordkrig eller bare forskjell på måten å snakke på er en måte å se de politiske debattene. For det snakkes om at kvinner skal tas med, men er ikke det å stille saken på hodet. Politikken skulle vært ført med en av hovedpilarene samfunnet skal være tilrettelagt for kvinner og menn. Det betyr at vi må se på våre dypere verdier og de må gjenspeiles i politikken. Det er ikke bare å sette opp de med sterk økonomisk stilling , mot bonden eller mot læreren. For alle de er yrkes/interesse orienteringer. De er ikke verdier for samfunnet. Ut fra et samfunn som er lagt tilrette for likeverdi mellom kjønn kan interessen penger, jordbruk eller skolelærer utvikles.
Har kvinner og menn like verdisystem?
Nå har ikke jeg tenk å påstå at kvinner skal dekke bordet for menn som diskuterer verdens politiske system. Tvert imot, jeg mener kvinner bør bidra med sitt syn ut fra sitt ståsted, ut fra det valg hun selv vil. Enhver må få ytre seg hvis en vil, men det klima som er i media i dag det gjør at ytterlighetene vinner fremfor samarbeid og likeverd. Dessverre.
Vi har ulike måter å få frem budskap på, men det betyr ikke at de som er lavmælt har mindre verdi enn de høyrøstede som dirigerer med trusler og overmakt av en eller annen sort.
Den kjønnsbaserte oppdeling av oppgaver i hjemmet er utdatert. Mange yngre menn deltar på lik linje i hjemmet og i omsorgsoppgavene i dag. Å det er heller ikke alle menn som liker å fremme sitt syn, da må det være like selvfølgelig at de kvinner som vil fremme sitt syn har en «tilrettelagt atmosfære» for å være likeverdig i diskusjonen. så som å kunne skrive sitt budskap uten å havne i ordkrig.
Opplevelsen av «velkommen inn i praten» om verdier
Jeg har skrevet tidligere i bloggen om det med verdier og hvor viktig det er at vi er mer bevisste på hvilke verdier vi velger å leve etter. Du kan lese om det her og her.
Så tilbake til minner om diskusjoner rundt kaffekoppen. Er det så at jeg prøver å romantisere rollemønsteret som lå til grunn for de samtalene som fant sted? Overhodet ikke. Tvert imot.
Det jeg vil få frem er den atmosfæren som oppstod fordi noen la til rett for de samtalers og respekt for andre. Det var «velkommen inn i praten» Nå er det på tide at menn og kvinner lar den atmosfæren skapes i det offentlige rom også. Gjenskape det et hjem representerte før, nå er nærmiljøet vår også det vi får servert via skjermen inn i stua. For å få frem de gode konstruktive ideer for å få endringer i hvordan verden fungerer. Der både kvinner og menns verdisyn blir tillagt lik verdi.
Er det Ordkrig eller bare forskjell på måten å snakke på
Krigføring med ord er kanskje ikke typisk for en kvinne i hennes måte å fremme sitt syn. Å kvinners deltakelse i lokalpolitikken gjenspeiler nok litt av det. Igjen vil jeg si det er på tide å skape romslighet og en atmosfære som gir rom for synspunkter som ikke er direkte krigføring av ord. med andre ord ha et verdigrunnlag som viser likeverdi mellom kjønn.
Nå spør du kanskje hvorfor jeg snakker om endringer i verden, hvorfor ikke snakke om nærmiljøet?
Ganske enkelt fordi nærmiljøet er det jeg får servert i mitt eget hjem, via skjermen, via internett. Å politikk er ikke begrenset til å gjelde kun mitt land. Verden er her vi bor, vi får nyheter fra hele verden servert i stua så hvorfor ikke snakke om verden.
Det er litt for begrenset å si at i Norge er det så eller sånn for internasjonale krefter herjer via internett for å påvirke norsk politiske styre både i Norge og i andre land. Å det er jeg nødt til å forholde meg til. For jeg er den som må leve med konsekvensene. Å de krefter som herjer nå, de taler ikke for at jeg eller andre kvinner skal få det bedre. Trenden som er i ferd med å bre om seg er heller at det er menn som skal bestemme over kvinner. Det er ikke bare Talibanstyrte regioner som er slik, USA er blitt slik i rekordfart. Så hva med de i andre land som lar seg begeistre av menn med for mye penger i USA. Skal vi kvinner trykkes ned med bibelen i hånden igjen. Ja for det er bibelen de argumenterer med der borte nå.
Hva er nærmiljø i dag?
En annen ting med synet på nærmiljø er at jeg vet mer om Trump og Maga enn jeg vet om mine naboer. Så hva er nærmiljø hvis det ikke er det jeg får nært meg der jeg er, som feks pc-skjermen i tillegg til det fysiske nære miljøet jeg bor i.
Hvem er velkommen til å bidra med innspill til politikk, kanskje det er på tide med en endring. I den kommunen jeg bor i kan jet ytre meg, men ytringsmuligheter, eller påvirkningsmuligheten bør også gjelde andre føringer i verden. Sånn sett er blogging et godt redskap for oss.
Det er ikke et eneste parti som har som første prioritet likeverd mellom kjønn.. Så da må enten partiene endres eller så kan systemet endres så partiene innhenter forslag til hva de skal kjempe for via andre kanaler. For slik det oppleves nå er partiene for partiets folk, ikke politiske parti som jobber for innbyggerne i landet. Det er krigføring med ord som er min forståelse av hva politiske ytringer er i dag. Litt for mye krig, for lite fokus på å få frem synspunkter som gjenspeiler et samfunn som er sammensatt av både hun og han kjønns individ.
Miljø i politikken
Spesielt kvinners forhold mangler som interesse i politikken. Å da er det ikke fordi kvinner ikke gidder, men kanskje måten det jobbes på i de politiske partiene er lagt opp til et klima som ikke setter alle kjønn likt. Eller er det flere med meg som opplever mye av politikken som kun ordkrig. Det er forskjell på hvordan vi kommuniserer ut fra kjønn. Pluss det faktum at mange mennesker i Norge nå kommer med en erfaring en kultur fra andre nasjoner å det påvirker også hvordan vi i dette landet fungerer. Eller ikke-fungerer. Det gjør at jeg føler det er berettiget å uttale meg om hva jeg opplever og tenker om de inntrykk jeg får via skjermen. Her kan jeg skrive ut min frustrasjon eller fremme min mening.
Utlendinger
En kan se mye på nett i dag hvordan En liten mann gjør hva han kan for å påvirke politisk ledelse i flere land. En mann som kom som ulovlig innflytter til USA å nå herjer over hele internett. Link her.
Kultur som dette landets økonomi er bygget på synes å være attraktivt for folk som kommer fra andre kulturer. Så ja det er nok etter noens perspektiv en utnyttelse av goder vi som bor i Norge har jobbet for. Hvorfor skulle ikke også jeg da si at andre kulturer bør endres. Skal de ha godene våre så får de også levere det vi i dette landet mener er rettferdig kultur. Kvinners forhold i andre kulturer som igjen er en del av den norske befolkningen, ja den trenger å få litt mer fokus.
Det er på tide å lage et klima som viser velkommen inn for å påvirke politikken. Det er nok forskjeller på hvordan kvinner og menn uttaler seg. Ikke alle er skapt for ordkrig, likevel er alle skapt for å ha egne meninger.
Er det noe politisk parti som har lagt tilrette for et klima der andre er velkommen inn i praten? Der også de som ikke vil være i den offentlige krigføringen kan komme med sine synspunkter.
